Fluorocarbon som forfang - Hvorfor?

Fluorocarbon som forfang - Hvorfor?

Vi har fået mange henvendelser ift. hvornår folk skal vælge fluorocarbon eller nylon som forfangsmateriale. Og ikke mindst, hvorfor det noget dyrere fluorocarbon materiale er et bedre forfang i de fleste situationer.

Hos Zpey er du sikker på at få fluorocarbon forfang i høj kvalitet og med meget forfangsmateriale på hver spole.

Se dem her: https://zpey.com/collections/leaders/products/zpey-tippet-material-fluorocarbon-clear

Herunder vil vi redegøre for hvad fordelene er ved et fluorocarbon forfang, samt hvornår det er godt at bruge et klassisk nylon forfang i stedet.

Egenskaber ved fluorocarbon som forfang

 • Stift materiale
 • Transparent under vandet
 • Synker i vandsøjlen
 • Lang holdbarhed
 • Mindre elastisk end nylon
 • Kostbart i indkøb

Fluorocarbon er stivere end nylon og vil derfor være i bedre stand til at vende din flue korrekt i luften og lave en smukkere præsentation, hvor dit forfang bliver strukket ud. Derfor gør et fluorocarbon forfang livet nemmere for fluefiskeren.

En af de egenskaber der for alvor har gjort materialet populært er, at det er mere transparent i vandet end klassisk nylon line. Dermed er det også sværere for f.eks. sky ørreder at gennemskue ens setup.

 

Det er vigtigt at tjekke, at din fluorocarbon har en høj knudestyrke. Billigere fluorocarbon forfang skiller sig ud ved at være svage netop på dette punkt.

Fluorocarbon har en tungere massefylde end vand og synker dermed i vandsøjlen. Dette er en god egenskab til det fiskeri vi kender de fleste steder, som foregår med vådfluer. Så snart man vil fiske nede i vandsøjlen, så er fluorocarbon et godt valg.

Materialet er dyrt at indkøbe da fremstillingsprocessen er kostbar, men det holder derimod længe da det ikke svækkes ved sollys og kan modstå slag, da det er et meget hårdt materiale.

Vi anbefaler dog, at man jævnligt kører sine fingre over sit fluorocarbon forfang og mærker, om det er blevet slidt. Hvis det er det, bør man skifte det.

 

Endvidere bør man tjekke knuder og generel tilstand på det, efter man har fanget rigtigt store fisk. Vi binder altid nye knuder efter mødet med en af de helt store laks eller havørreder.

Egenskaber ved nylon som forfang

 • Blødt materiale
 • Kan let ses under vandet
 • Flyder ovenpå vandet
 • Billigt i indkøb

Nylon forfang er ikke altid et dårligt valg, men kan tværtimod være et bedre valg end fluorocarbon forfang i nogle fiskesituationer.

Til havørredfiskeri om natten fisker man tit med helt eller delvist flydende fluer, som gerne skal bevæge sig lige under eller ovenpå overfladen. Dermed er et nylon forfang det bedste forfang til netop denne type fiskeri, da det hjælper fluen med at holde sig højt i vandsøjlen, hvor et fluorocarbon forfang vil tynge fluen ned og gøre at man ikke fisker hensigtsmæssigt.

Også til klassisk tørfluefiskeri er et nylon forfang det rigtige valg, så et tungt fluorocarbon forfang ikke trækker tørfluen ned i dybet.

Om flourocarbon eller nylon gør sig bedst som forfang afhænger derfor af, hvilken situation du som fisker står i. Du er som altid velkommen til at tage fat i os hos Zpey, hvis du står og har konkrete spørgsmål til dit forfang.

Se både fluorocarbon og nylon forfang her: https://zpey.com/collections/leaders/products/zpey-tippet-material-fluorocarbon-clear

 

 

 

 

Zurück zum Blog